Sandra Pot wint 3de prijs Kunstenaar van het jaar 2020

Sandra Pot wint 3de prijs Kunstenaar van het jaar 2020

Sandra Pot wint 3de prijs Kunstenaar van het jaar 2020

Thema; Leermonumenten

Tijdens Open Monumentendag op 12 september vond in de Cunerakerk te Rhenen een expositie plaats van kunstenaars die meededen aan de verkiezing Kunstenaar van het jaar 2020. De kunstenaars maakten speciaal voor deze verkiezing een kunstwerk op het nationale thema van Open Monumentendag 2020, ‘LeerMonuMenten’.

De jury

Vijftien deelnemers deden mee aan deze verkiezingsexpositie. De jury bestond uit Jan Huibers, kunstexpert en veilingmeester, Barth van Eeten wethouder Cultuur gemeente Rhenen, Antonie den Ridder, beeldend kunstenaar en Maike Woldring, directeur Stadsmuseum Rhenen. Zowel twee-dimensionaal als driedimensionaal werk waaronder schilderijen, foto’s, gedichten, brons, steen en glas.

De uitslag Kunstenaar van het jaar 2020

Na een uitgebreide beoordeling van de diverse werken is de jury tot het eensluidend oordeel gekomen dat Mascha Bossuyt zich ‘Kunstenaar van het jaar 2020’ mag noemen. Mascha won met haar kunstzinnige installatie ‘Reisverslag, Reflectie op de mens als lerend wezen’. De tweede prijs was voor de winnaar van vorig jaar Pauline Vroom met haar kleurrijke schilderij. De derde prijs ging naar Sandra Pot met haar bronzen paard.

De 3de prijs is voor Sandra Pot
Sandra Pot wint 3de prijs Kunstenaar van het jaar 2020
Cheval, paard van brons op een sokkel van glas

Sandra Pot wint 3de prijs Kunstenaar van het jaar 2020 met haar bronzen paarden sculptuur “Cheval”

Beoordeling van de jury Sandra’s paard

“In die immens grote Cunerakerk nam dit kunstwerk fysiek maar weinig ruimte in. En het werk zat ook nog eens vol gaten, vol ontbrekende delen. Maar dat is nu net de kracht ervan. Deze kunstenaar maakt gebruik van materiaal en het radicaal weglaten van materiaal. Als kijker word je geprikkeld om om het kunstwerk heen te blikken. Dit alles om het te grijpen, te begrijpen.

Het houdt je aandacht vast

Dit kleine kunstwerk houdt je aandacht vast. Zelfs te midden van 14 andere werken vol kleur van de andere kunstenaars, die je zouden kunnen afleiden. Maar niks daarvan.

Deze kunstenaar lijkt een moment van dynamiek vast te leggen. Een leermoment. Het leren hoe je te bewegen, te rekken en strekken, weg te spurten. Vol energie.

Knap technisch werk

Knap technisch werk vinden we het. Zeker ook vanuit de wetenschap dat deze kunstenaar aanvankelijk schilderde. En nu kiest voor werken in drie-dimensies. Ook de sokkel die gekozen werd, voegde een extra kijk-element toe”.

Sandra Pot wint 3de prijs Kunstenaar van het jaar 2020 en dat is een mooie bekroning op haar werk.

Sandra Pot wint 3de prijs Kunstenaar van het jaar 2020

Tags: , , , , , , , ,