Torso vrouw en torso man van brons

Torso vrouw en torso man van brons

Torso vrouw

Torso vrouw van brons

Wat ik in eerste instantie belangrijk vind bij deze torso, zijn haar billen. Daarom begin ik met een mooie stevige gespierde derrière. De rest ontstaat daarna eigenlijk vanzelf. In het begin weet ik nog niet precies wat er aan de voorkant gaat gebeuren. Aan de voorkant wilde ik een paar mooie ronde borsten maken maar uiteindelijk ontstaat er vanzelf een soort van corset, die ineens openscheurt. Eigelijk vind ik dit juist wel heel spannend en zo krijg je in ieder geval een bronzen beeld dat ik nog niet eerder ergens heb gezien. En daar houd ik van, een uniek beeld. Hier is dan ook maar één gietsel van, zij is een unicum.

Torso man van brons

Het idee is om de torso aan de voorkant half schuin te laten lopen. Het steunpunt is linksonder. De was is op dat punt ook wat dikker opgezet. Het is de bedoeling dat de torso open wordt opgezet, zodat je er van alle kanten in en door kan kijken. Anders dan anders. Het moet een apart bronzen beeld worden. Niet een kopie van wat je al zoveel ziet. Er komt een stukje arm aan en een klein stukje hals. Het bronzen beeld mag een “oude look” krijgen. Door het gebrokkeld te durven laten lukt dit ook. Er komt een klein stukje rug aan. Ook weer bewust ervoor gekozen dit niet helemaal te doen. Zo blijft een torso van brons interessant.

De kleur van de torso bepalen

De torso vrouw en torso man van brons zijn in verschillende kleuren gepatineerd. De torso vrouw is lichtgroen, bijna blauw van kleur en de torso man is fel groen. Door te spelen met de hitte van de vlam en het kopernitraat kan je de uiteindelijke kleur bepalen. Ik patineer mijn bronzen beelden bij Frank Boogaard.

Het ontstaan van de torso

De mens wordt al sinds de prehistorie afgebeeld. Eerst op de wanden van grotten, later uit steen gehouwen. Met elke techniek die de mens leerde, kwam er een nieuwe kunstvorm bij die elk hun eigen doel en betekenis kregen. Zo werden in de Griekse oudheid vrouwenbeelden uit marmer gehouwen, terwijl mannen een bronzen beeld ter nagedachtenis kregen. Marmer voor vrouwen, brons voor mannen. Veel bronzen beelden werden in latere tijden omgesmolten tot wapens. Veel marmeren beelden raakten beschadigd en verloren hoofd en armen; De torso zoals wij die kennen.

Heeft u interesse in een torso van brons? Dit kan uiteraard ook in opdracht van gewenste grootte of kleur. Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvende afspraak.

Tags: , , , , , , , , , ,