Gietproces van bronzen beelden

Gietproces van bronzen beelden

Gietproces van bronzen beelden

Het Cire perdue (verloren was methode)

Dit is de oudste methode om brons te gieten en dateert al vanaf circa 3000 v. Christus.

Wasmodel

De kunstenaar levert het wasmodel (kunstwerk) aan

Siliconen mal

Het proces begint doorgaans met het maken van een mal. De mallen worden gemaakt van hoogwaardige siliconen rubbers en met glasvezel versterkte gipskappen

Invormen

Invormen van de verloren wasmethode. Dit houdt in dat je een vuurvaste mal maakt waar je de was uitstookt en het brons in giet. Aangiet- en ontluchtingskanalen worden bevestigd voordat het wasmodel wordt afgevormd met een mengsel van chamotte, gips en water

Bronsgieten

In de uitstookoven  worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen. De mallen zijn na 3 dagen droog. Op de gietdag wordt het brons met gereduceerde vlam (groen) gesmolten in een gietkroes in de smeltoven. Voor het gieten wordt het gesmolten brons ontgast en optimaal vloeibaar gemaakt met verschillende preparaten. Het brons is ongeveer 1150 graden wanneer het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten.

Ciseleren (afwerken)

Alle giet- en ontluchtingskanalen worden eraf geslepen. Alle andere oneffenheden worden eraf gebeiteld en geschuurd. Dit dient met  grootst mogelijke zorgvuldigheid te gebeuren, aangezien anders details mogelijk verloren gaan. Ik werk mijn bronzen beelden af bij Frank Boogaard.

Als het beeld helemaal schoon is gaan we het patineren.

Patineren (kleur geven)

Nadat het beeld is afgewerkt komt ten slotte de laatste fase; het patineren. Met chemicaliën en een brander wordt er kleur aan een bronzen beeld gegeven. De gebruikte patina bepaalt het aanzien en de uitstraling van het beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting.

Ten slotte wordt het beeld in de was gezet en opgeboend.

Gietproces van bronzen beelden

Alles bij elkaar is het maken van een bronzen beeld zeer arbeids intensief maar super cool!

Tags: , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *