Een veulentje van brons

Een veulentje van brons

Een veulentje van brons

Een veulentje van brons. Veulentjes zijn zo schattig, een genot om naar te kijken. Lange benen, onbevangen, een nieuw leven. Via social media verzamel ik doorgaans foto’s van mooie houdingen van mens en dier. Daar kwam ik een prachtige afbeelding van een lief mooi veulentje tegen met gekruiste voorbenen. Meteen kreeg ik de kriebels om dit als vrij werk te gaan maken.

Een veulentje van brons
Het maken van een wasmodel

Het maken van een wasmodel

Een veulentje van brons. Eerst maak ik een wasmodel van het veulen. Het duurt ongeveer 3 weken voordat het wasmodel gereed is. Dit is helemaal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en grootte van het wasmodel. Zodra het wasmodel gereed is gaat het naar bronsgieterij Flassh te Balk.

Het proces bij de bronsgieterij

Het invormen van de verloren wasmethode. Dit houdt in dat je een vuurvaste mal maakt waar je de was uitstookt en het brons in giet. Aangiet- en ontluchtingskanalen worden bevestigd voordat het wasmodel wordt afgevormd met een mengsel van chamotte, gips en water.

In de uitstookoven  worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen. De mallen zijn na 3 dagen droog. Op de gietdag wordt het brons met gereduceerde vlam (groen) gesmolten in een gietkroes in de smeltoven. Voor het gieten wordt het gesmolten brons ontgast en optimaal vloeibaar gemaakt met verschillende preparaten. Het brons is ongeveer 1150 graden wanneer het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten.

Alle giet- en ontluchtingskanalen worden eraf geslepen. De andere oneffenheden worden eraf gebeiteld en geschuurd. Dit dient met  grootst mogelijke zorgvuldigheid te gebeuren, aangezien anders details mogelijk verloren gaan. Als het beeld helemaal schoon is gaan we het patineren.

Een veulentje van brons
Het veulentje in brons gegoten, geciseleerd

Het patineren

Nadat het beeld is afgewerkt komt ten slotte de laatste fase; het patineren. Met chemicaliën en een brander wordt er kleur aan een bronzen beeld gegeven. De gebruikte patina bepaalt het aanzien en de uitstraling van het beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting. Ik patineer mijn bronzen beelden bij Frank Boogaard.

Een veulentje van brons
Patineren

Tenslotte wordt het beeld licht in de blanke was gezet en opgeboend. Het veulentje in brons is prachtig van kleur, vooral in de zon komt het goud van het brons mooi tevoorschijn, een eyecather voor op een salontafel.

Een veulentje van brons
Het bronzen veulentje is gereed

Heeft u interesse in een veulentje van brons, neem dan contact op met Sandra Pot of klik op onderstaande button.

Tags: , , , , ,