Een torso van brons

Een torso van brons

Een torso van brons

Een torso van brons

De mens wordt al sinds de prehistorie afgebeeld. Eerst op de wanden van grotten, later uit steen gehouwen. Met elke techniek die de mens leerde, kwam er een nieuwe kunstvorm bij die elk hun eigen doel en betekenis kregen. Zo werden in de Griekse oudheid vrouwenbeelden uit marmer gehouwen, terwijl mannen een bronzen beeld ter nagedachtenis kregen. Marmer voor vrouwen, brons voor mannen. Veel bronzen beelden werden in latere tijden omgesmolten tot wapens. Veel marmeren beelden raakten beschadigd en verloren hoofd en armen; De torso zoals wij die kennen.

Op zoek naar een model

Fijn om een keer iets heel anders te maken. Dit keer geen paard of vrouw, maar een torso van brons, een torso van een man. Heerlijk om me hier eens in te gaan verdiepen. Eerst maar eens op zoek naar een mooi aantrekkelijk model. Een man in een mooie houding met een sixpack. Vervolgens maak ik een schets en knip deze uit zoals ik het model in gedachte heb om te gaan maken. Op basis van dit voorbeeld wordt er een stevige basis gemaakt. Ik wil deze torso dun en zo ruw mogelijk opzetten daarom is een stevige basis erg belangrijk. De was is zo kwetsbaar en stort anders snel in.

De opzet van een torso van brons

Het idee is om de torso aan de voorkant half schuin te laten lopen. Het steunpunt is linksonder. De was is op dat punt ook wat dikker opgezet. Het is de bedoeling dat de torso open wordt opgezet, zodat je er van alle kanten in en door kan kijken. Anders dan anders. Het moet een apart bronzen beeld worden. Niet een kopie van wat je al zoveel ziet. Er komt een stukje arm aan en een klein stukje hals. Het bronzen beeld mag een “oude look” krijgen. Door het gebrokkeld te durven laten lukt dit ook. Er komt een klein stukje rug aan. Ook weer bewust ervoor gekozen dit niet helemaal te doen. Zo blijft een torso van brons interessant.

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *