Een teckel in brons

Een teckel in brons

Een teckel in brons

Een teckel in het brons laten maken, hoe gaat dat in zijn werk? Eerst volgt er een vrijblijvende afspraak. Als de hond hierbij aanwezig kan zijn, dan is dat wel heel prettig. Een persoonlijke ontmoeting met de hond is fijn om de hond goed te kunnen bekijken. Vervolgens wordt er besproken hoe de opdrachtgever de teckel in brons neergezet wil hebben.

Het proces

Een teckel in het brons laten maken. Eerst maak ik een wasmodel van de hond. Het duurt ongeveer 3 weken voordat het wasmodel gereed is. Dit is helemaal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en grootte van het wasmodel. Indien gewenst is het mogelijk enkele foto’s te ontvangen van het maakproces. Tussendoor is het mogelijk om even te komen kijken of het in grote lijnen naar wens is. Zodra het wasmodel klaar is komen we weer bij elkaar. Daarna kunnen de eventuele veranderingen worden aangepast. De honden eigenaren zien natuurlijk iets specifieks in hun hond die ze erg graag willen terugzien in hun teckel. Het is erg belangrijk dat het wasmodel helemaal naar wens is voordat het naar de bronsgieterij gaat.

Het wasmodel is goedgekeurd

Het wasmodel is goedgekeurd

Zodra het wasmodel is goedgekeurd, breng ik dit naar bronsgieterij Flassh te Balk. Hier volgt het gietproces, dit gaat als volgt in zijn werk; Eerst wordt er een siliconen mal op het wasmodel gemaakt. De mallen worden gemaakt van siliconen rubbers en met glasvezel versterkte gipskappen. De gipskappen zijn vuurvast. De was wordt hieruit gestookt en het brons wordt erin gegoten. De aangiet- en ontluchtingskanalen worden bevestigd voordat het wasmodel wordt afgevormd met een mengsel van chamotte, gips en water. In de stookoven worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen. De mallen zijn na drie dagen droog. Op de gietdag wordt het brons met gereduceerde vlam (groen) gesmolten in een gietkroes in de smeltoven. Het brons wordt ongeveer 1150 graden wanneer het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten.

Teckel terug van de bronsgieterij

Het patineren

Alle giet- ontluchtingskanalen en oneffenheden worden eraf geslepen, gebeiteld en geschuurd. Nadat het in brons gegoten model is afgewerkt wordt de teckel gepatineerd bij het atelier van Frank Boogaard. Met chemicaliën en een brander wordt er kleur aan het bronzen beeld gegeven. De gebruikte patina bepaalt het aanzien en de uitstraling van het bronzen beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting. Tenslotte wordt het beeld in de was gezet en opgeboend. Vervolgens schuur ik het oppervlak op gevoel iets terug zodat je de gouden kleur terugziet in de structuur van de haren van de teckel. De teckel van brons is klaar en genieten maar.

Een teckel in brons
Een teckel in brons, een blijvende herinnering

Heb je interesse in een hond in opdracht? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Een teckel in brons

Tags: , , , , , , , ,