Een fjordenpaard van brons

Een fjordenpaard van brons

Een fjordenpaard van brons

Een paard van brons in zijn geheel. Een fjordenpaard van brons. Meestal maak ik aparte paarden sculpturen; niet een paard in zijn geheel, maar anders dan anders. Erg leuk om ook deze weg weer eens te bewandelen. Zo blijft het afwisselend en uitdagend. Dit keer heb ik gekozen voor een fjordenpaard. Een bijzonder mooi sterk ras met rechtopstaande manen.

Het opzetten van een wasmodel

Eerst maak ik een wasmodel van het paard. Het duurt ongeveer 3 weken voordat het wasmodel gereed is. Dit is helemaal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en grootte van het wasmodel. Zodra het wasmodel gereed is gaat het naar bronsgieterij Flassh te Balk.

Een fjordenpaard van brons

Cire perdue (verloren was methode)

Invormen van het wasmodel

Het invormen van de verloren wasmethode. Dit houdt in dat je een vuurvaste mal maakt waar je de was uitstookt en het brons in giet. Aangiet- en ontluchtingskanalen worden bevestigd voordat het wasmodel wordt afgevormd met een mengsel van chamotte, gips en water.

Gieten in brons

In de uitstookoven  worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen. De mallen zijn na 3 dagen droog. Op de gietdag wordt het brons met gereduceerde vlam (groen) gesmolten in een gietkroes in de smeltoven. Voor het gieten wordt het gesmolten brons ontgast en optimaal vloeibaar gemaakt met verschillende preparaten. Het brons is ongeveer 1150 graden wanneer het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten.

Ciseleren (afwerken)

Alle giet- en ontluchtingskanalen worden eraf geslepen. De andere oneffenheden worden eraf gebeiteld en geschuurd. Dit dient met  grootst mogelijke zorgvuldigheid te gebeuren, aangezien anders details mogelijk verloren gaan. Als het beeld helemaal schoon is gaan we het patineren.

Een fjordenpaard van brons
Het patineren (de kleur aan het beeld geven)

Nadat het beeld is afgewerkt komt ten slotte de laatste fase; het patineren. Met chemicaliën en een brander wordt er kleur aan een bronzen beeld gegeven. De gebruikte patina bepaalt het aanzien en de uitstraling van het beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting. Ik patineer mijn bronzen beelden bij Frank Boogaard.

In de was zetten

Tenslotte wordt het beeld in de was gezet en opgeboend. Het bronzen beeld is klaar en wordt vervolgens op de zwart granieten sokkel geplaatst.

Een fjordenpaard van brons
Waar komt het fjordenpaard vandaan?

Van oorsprong komt het fjordenpaard uit Noorwegen. In de bergen in dat land, in het westen, wordt al honderden jaren met dit paardenras gefokt. De naam komt van de lange meren die vanaf de kust tussen de bergen door het land ingaan en die fjorden worden genoemd. Het meest van alle paarden lijkt een Fjord op het wilde Przewalskipaard. Het fjordenpaard wil erg graag werken en is ijverig. Ze zijn heel sterk terwijl ze meestal kleiner zijn dan de gewone paarden. Ze zijn zeer mak en intelligent. Ze zijn lief en hebben een heel groot uithoudingsvermogen.

Heeft u interesse in een fjordenpaard van brons, neem dan contact op met Sandra Pot of klik op onderstaande button.

CONTACT SANDRA POT

Tags: , , , , , , , , , ,