Bronzen paardenbeeld voor in de tuin

Bronzen paardenbeeld voor in de tuin

bronzen paard

Een goed ontworpen tuin vertelt een verhaal. Een bronzen paardenbeeld voor in de tuin kan dat verhaal versterken. Het kan een locatie verbijzonderen en er een praatstuk van maken. Ook kan kunst zorgen voor rust in de tuin. Net zoals in een museum of kunstgalerie sta je in de tuin even stil om te genieten van de kunst en het moment. Zo beleef je de tuin op optimale wijze, zowel in de tuin als vanuit de woning. De verandering van de seizoenen laat je de kunst iedere keer weer beleven in een andere context. Denk aan sculpturen in een besneeuwde omgeving. Een bronzen beeld is een verrijking voor je tuin.

Bronzen paardenbeeld voor in de tuin

Bronzen paardenbeeld in opdracht gemaakt

Een bronzen paardenbeeld voor in de tuin? Hoe gaat het in zijn werk? Eerst volgt er een vrijblijvende afspraak. Fijn als de opdrachtgever foto’s heeft van het paard. We gaan samen zoeken naar de gewenste houding en zoeken hier foto’s bij of maken deze van het paard. Het liefst van alle kanten. Indien we het paard kunnen bekijken dan is dat natuurlijk helemaal prettig.

Bronzen paardenbeeld voor in de tuin

Het proces

Eerst maak ik een wasmodel van het paard. Het duurt ongeveer 4 weken voordat het wasmodel gereed is. Dit is helemaal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en grootte van het wasmodel. Indien gewenst is het mogelijk enkele foto’s te ontvangen van het maakproces. Tussendoor is het mogelijk om even te komen kijken of het in grote lijnen naar wens is. Zodra het wasmodel klaar is komen we weer bij elkaar. Daarna kunnen de eventuele wijzigingen worden aangepast. De paarden eigenaren zien natuurlijk iets specifieks in hun paard die ze erg graag willen terugzien in het beeld. Het is erg belangrijk dat het wasmodel helemaal naar wens is voordat het naar de bronsgieterij gaat.

Naar de bronsgieterij

Zodra het wasmodel is goedgekeurd, breng ik dit naar bronsgieterij Flassh te Balk. Hier volgt het gietproces, dit gaat als volgt in zijn werk; Eerst wordt er een siliconen mal op het wasmodel gemaakt. De mallen worden gemaakt van siliconen rubbers en met glasvezel versterkte gipskappen. De gipskappen zijn vuurvast. De was wordt hieruit gestookt en het brons wordt erin gegoten. De aangiet- en ontluchtingskanalen worden bevestigd voordat het wasmodel wordt afgevormd met een mengsel van chamotte, gips en water. In de stookoven worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen. De mallen zijn na drie dagen droog. Op de gietdag wordt het brons met gereduceerde vlam (groen) gesmolten in een gietkroes in de smeltoven. Het brons wordt ongeveer 1150 graden wanneer het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten.

Patineren van het bronzen paardenbeeld

Alle giet- ontluchtingskanalen en oneffenheden worden eraf geslepen, gebeiteld en geschuurd. Nadat het in brons gegoten model is afgewerkt wordt het bronzen paardenbeeld gepatineerd bij het atelier van Frank Boogaard. Met chemicaliën en een brander wordt er kleur aan het bronzen beeld gegeven. De gebruikte patina bepaalt het aanzien en de uitstraling van het bronzen beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting. Tenslotte wordt het beeld in de was gezet en opgeboend. Vervolgens wordt het paardenbeeld op de gewenste sokkel geplaatst.

“We hebben het van dichtbij mogen meemaken. En dan resulteert dat in zoiets moois wat in onze tuin een prachtige plek heeft gekregen. Een meerwaarde!” – Opdrachtgever

Heeft u interesse in een paardenbeeld in opdracht neem dan contact op met Sandra Pot

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *