Cocker Spaniel in brons

Cocker Spaniel in brons

Een bronzen beeld van uw huisdier

Een Cocker Spaniel in brons, uw lieve trouwe viervoeter voor altijd vereeuwigd. Deze hond loopt zo graag met zijn stok in een mond, dit hoort gewoon bij haar. Vandaar de wens om een hond in beweging neer te zetten met stok in de mond.

Wasmodel

Er wordt een stevige basis gemaakt. Een houten plank en aluminiumdraad op de plaats waar versteviging nodig is. De hond wordt in een loopbeweging neergezet. Hout en aluminium kan worden meegegoten in de bronsgieterij. Vandaar dat dit wasmodel ook een echte houten stok in zijn mond heeft. Het is mooier om de stok zo natuurlijk mogelijk te laten dan dat je er een van was gaat maken. De houten stok wordt later in brons meegegoten. Zodra dit geheel is goedgekeurd gaat het naar bronsgieterij Flassh.

Naar de bronsgieterij

Eerst wordt er een siliconen mal op het wasmodel gemaakt. De mallen worden gemaakt van siliconen rubbers en met glasvezel versterkte gipskappen. De gipskappen zijn vuurvast. De was wordt hieruit gestookt en het brons wordt erin gegoten. De aangiet- en ontluchtingskanalen worden bevestigd voordat het wasmodel wordt afgevormd met een mengsel van chamotte, gips en water. In de bistookoven worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. Vervolgens smelt de was en loopt uit de mallen. Na drie dagen zijn de mallen droog. Op de gietdag wordt het brons met gereduceerde vlam (groen) gesmolten in een gietkroes in de smeltoven. Het brons wordt ongeveer 1150 graden wanneer het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten. Alle giet- ontluchtingskanalen en oneffenheden worden eraf geslepen, gebeiteld en geschuurd.

Terug van de bronsgieterij

Nadat de Cocker Spaniel in brons is afgewerkt wordt ze gepatineerd bij het atelier van Frank Boogaard. Met chemicaliën en een brander wordt er kleur aan de Cocker Spaniel in brons gegeven. De gebruikte patina bepaalt het aanzien en de uitstraling van het bronzen beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting. Tenslotte wordt het beeld in de was gezet en opgeboend. Nu ziet de Cocker Spaniel in brons er zo uit;

CONTACT SANDRA POT

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *